Mikä aiheuttaa äänen käheyden?

Ääni käheytyy kurkunpään tulehduksen, äänihuulien rasituksen tai ulkoisten ärsykkeiden aiheuttamana. Käytännössä käheys johtuu äänihuulien välisen raon epätäydellisestä sulkeutumisesta jonka aiheuttaa äänihuulien turvotus, arpi, kasvain tai muu epätasaisuus. Harvemmin aiheuttaja on äänihuulen liikkeen pysäyttävä äänihuulihalvaus. Äänihuulien sietokyky on yksilöllinen mutta äänen liiallinen rasitus voi pilata koulutetuimmankin äänen.

Tavallisin äänen käheyttä aiheuttava tekijä on virusinfektio. Käheyttä aiheuttavista ulkoisista ärsykkeistä tupakan savu on tavallisin. Muita käheyttä aiheuttavia ärsykkeitä ovat noki, pöly ym. ilman epäpuhtaudet ja astman hoitoon tarkoitetut sisään hengitettävät kortisonit. Myös närästyksen yhteydessä kurkunpäähän virtaava vatsahappo voi aiheuttaa käheyttä.

Tupakka aiheuttaa äänihuulien kroonisen tulehdusreaktion ja turvotuksen joka vuosien kuluessa voi johtaa pysyviin kudosmuutoksiin, yleensä alkuun hyvänlaatuisiin. Ärsytyksen jatkuessa pitkään muutokset voivat muuttua pahanlaatuisiksi syöpäkasvaimiksi. 

Kumpi ensin, terapia vai diagnostiikka?

Jos äänen käheys kestää yli kolme viikkoa on käheyden aiheuttaja syytä selvittää. Pelkkä peilitutkimus ei riitä tarkkaan diagnostiikkaan vaikka sen avulla voidaan poissulkea isot kasvaimet ja merkittävät äänihuulten liikkeen rajoitukset.

Ääniklinikka.fi asiantuntijat suosittelevat että äänihuulet tutkitaan aina videoendoskoopilla ennen ääniterapiaa. Kurkunpään tähystys kokeneessa käsissä onnistuu helposti ja melko vaivattomasti ja potilas pääsee itse näkemään lääkärin kanssa kurkunpään löydökset. 

Diagnostiikka kurkunpään tähystyksellä. HUSin foniatrian videopätkä.

Scroll to Top