Äänikirurgia

Äänikirurgialla tarkoitetaan perinteisesti nukutuksessa tehtäviä äänihuulitoimenpiteitä joissa kurkunpäästä poistetaan ääntä käheyttävät muutokset kuten äänihuulipolyypit. Nykyiset korkeatasoiset taipuisat tähystimet mahdollistavat sen että osa toimenpiteistä pystytään tekemään paikallispuudutuksessa jolloin nukutuksen aiheuttamat riskit ja kustannukset voidaan välttää.

Laryngomikroskopia

Laryngomikroskopia tarkoittaa kirurgista toimenpidettä jossa nukutetun potilaan äänihuulet tutkitaan suun kautta asetetun suoran putken kautta mikroskoopilla. Samassa yhteydessä voidaan ottaa äänihuulesta koepaloja ja tarvittaessa poistaa äänihuulimuutoksia kuten polyyppeja, kystia tai kyhmyjä. Muutokset lähetetään pääsääntöisesti patologin tutkittavaksi mahdollisten kudosmuutosten luonteen selvittämiseksi.

Kiitämme dr.  James P. Thomasia ystävällisestä luvasta käyttää hänen kuvapankkiaan. 

Äänihuulen injektio puudutetulla potilaalla suun kautta.

Copyrights www.radiesse-voice.com

Äänihuulen injektio

Äänen luonnollinen muodostuminen vaatii äänihuulien välisen raon tiukkaa sulkua joka häiriintyy jos toinen äänihuuli on halvaantunut tai jos äänihuulet ovat kaareutuneet esimerkiksi äänihuulilihaksen heikentymisen seurauksena. Äänihuulihalvaus ja äänihuulien kaarevuus eli äänihuuliatrofia aiheuttavat äänen pysyvää käheyttä ja heikkoutta. Näistä syistä aiheutuvaa ääniongelmaa hoidetaan yleisesti äänihuulen sijaintiin ja massaan vaikuttavalla injektioilla. Toimenpiteessä ruiskutetaan tavallisimmin kalsium hydroksiapatiittia (Radiesse) tai potilaan omasta lihaskalvosta tehtyä ns. fascia –siirrettä äänihuuleen. Toimenpide voidaan tehdä joko nukutuksessa suun kautta tai puudutuksessa suun kautta tai kaulan läpi. 

Glottoplastia

Transsukupuolisen henkilön elämän laadun kannalta luontevan äänialan saaminen on oleellista. Naisen ääni on mahdollista muuttaa miehekkääksi hormonihoidoilla. Miehekkään äänen muuttaminen naiselliseksi onnistuu myös useimmiten ilman kirurgisia toimenpiteitä ääniterapialla. Äänialan korottaminen on myös mahdollista toteuttaa äänihuulikirurgisin menetelmin. Glottoplastia nimisessä toimenpiteessä äänihuulien etuosien pintakerros poistetaan terävästi ja äänihuulien etukolmannekset ommellaan yhteen niin että äänihuulien yhtymäkohta siirtyy taaksepäin ja värähtelevän äänihuulen pituus lyhenee. Toimenpiteellä on mahdollista korottaa äänialaa parhaimmillaan 70 herziä eli noin neljä sävelaskelta. Toimenpiteen seurauksena äänen toimiva alue sekä äänen voimakkuuden että sävelkorkeuden osalta kuitenkin kaventuu joten sitä ei suositella ammattiäänenkäyttäjille kuten näyttelijöille tai laulajille. 

Scroll to Top