Manuel Garcia (1805-1906)
Tie Manuel Garcian peilistä!
Manuel Garcíaa (1805–1906) pidetään laryngoskopian keksijänä. Hänen ansioista on ollut mahdollista nähdään äänihuulet ja tutkia myös muut kurkunpään rakenteet peilin avulla. Manuel García oli itse laulaja ja lauluopettaja. Hän onnistui 1855 tekemään ensimmäisenä ihmisenä epäsuoran larygoskopian peilin avulla. Garcia oli keksinyt että laittamalla hammaslääkärin peilin kielentyven taakse voi nähdä kurkunpään rakenteet ja äänihuulet. Myöhemmin kurkunpään visualisointiin on kehitetty uusia menetelmä joilla voidaan nähdä mm. äänihuulten värähtely ja peilillä vaikeammin tutkittavia rakenteita. Näistä menetelmistä vilkkuvaa valoa käyttävä videostroboskooppi on merkittävin uudistus. Ensimmäisen stroboskopin esitteli saksalainen laryngologiaan perehtynyt lääkäri Max Oertel vuonna 1895.
Äänihuulet värähtelevät noin 100 kertaa sekunnissa (100 Hz) miehillä ja 200 kertaa sekunnissa naisilla. Mitä nopeampi värähtely, sen korkeampi ääni. Sopraanoilla ja tenoreilla äänihuulet voivat värähdellä ylättävän nopeasti jopa 600-1800 kertaa sekunnissa. Äänihuulten värähtely ei voi silmin nähdä, joten strobokoppia ja high speed -kameraa käytetetään värähtelyn tutkimukseen.
Vanha stroboskopi 1960 luvulta, Courtesy of F. Šram.
Ääihuulten värähtely strobovalolla
Stroboskoopissa kirkas valo välkyy aavistuksen äänihuulivärähtelyä pienemmällä taajuudella. Näin voi saada visuaalinen vaikutelman äänihuulten hitaasta värähtelystä. Toinen tapaa nähdä äänihuulten värähtely on high speed -kamera joka ottaa noin 1000-2000 kuvaa sekunnissa. Tällä tekniikalla on mahdollista nähdä todellinen värähtely äänihuulissa kun video toistetaan hitaammalla nopeudella.